Undertallrik i guld, en trend på matbordet

  • By Malin
  • 28 Jan, 2022

Dukning med flera gulddetaljer

Vid speciella tillfällen som jul och nyår är det roligt att duka bordet lite extra fint. Något som blivit väldigt populärt på senare tid är att duka med en undertallrik i guld. Det ger ett väldigt exklusivt intryck vilket är precis vad många är ute efter. Du behöver inte spendera en förmögenhet på tallrikar utan det finns flera prisvärda alternativ.

Matcha med andra gulddetaljer

Din undertallrik i guld kan sedan matchas med andra gulddetaljer på bordet. När det kommer till högtider som nyår är det verkligen läge att gå all-in med en vacker dukning. Om du letar efter inredning online har du dessutom tillgång till ett mycket större utbud. Du kan till exempel välja ett par snygga ljusstakar i guld eller bestick som går i guld. Var inte heller rädd för att matcha guld och silver på bordet.

Om du behöver lite inspiration kan du till exempel tänka på stilen Rokoko som var populär under 1700-talet. Där skulle allt vara så pampigt som möjligt och gulddetaljerna flödade. Termen uppkom föga förvånande i Frankrike som verkligen vet hur man slår på stort. Här var vackra ljusstakar, tallrikar och vaser en självklarhet.

Hitta matchande tallrikar till din undertallrik i guld

Om du ska duka för fler rätter bör du ha en eller två tallrikar över din guldiga undertallrikar. Vitt är till exempel en färg som går väldigt bra ihop med guld. Beroende på hur många rätter du ska ha kan du ha en mindre assiett och en djup tallrik. Du kan även lägga fram några servetter på varje plats och varför inte en namnskylt? Om du behöver inspiration finns det massvis av dukningar på Pinterest.

Dagens guldpris må fluktuera lite men det ska inte ha någon inverkan på din dukning och dina tallrikar. I butiker som Hemtex finns det billiga tallrikar för under hundralappen. När du väl har köpt dem behöver du bara plocka fram dem varje gång du ska göra en lite finare dukning. Kanske kan du redan matcha med tallrikar du har hemma?

Använd guld i vardagsdukningen

En undertallrik i guld är inte något du endast måste plocka fram när du har fest eller finmiddag. Om du vill sätta lite guldkant på din vardag kan du även lägga en guldtallrik under mattallriken till vardags. Det ger en exklusiv känsla samtidigt som du skyddar ditt matbord och en eventuell duk. I övrigt behöver det inte vara så uppstyrt.

Det finns flera olika alternativ och exempel på dukningar så du kan bara välja det som passar bäst till din stil och smak. Det finns många konton på sociala medier där du kan få inspiration.