Hur sätter man upp en taklampa?

  • By Malin
  • 19 Nov, 2022

Hur man sätter i en taklampa

Det kan tyckas krångligt att sätta upp en taklampa men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Det viktiga är att ta det lugnt och vara noggrann hela vägen. Tänk också på att alltid vara försiktig när du hanterar el oavsett vilken typ av lampa det rör sig om.

Slå av strömmen och sätt ditt beslaget

Det allra första du måste göra när du ska sätta upp en taklampa är att slå av strömmen. Du kan även använda en multimeter som en extra säkerhet. Sedan ska du skruva av det monteringsbeslag som sitter i lampan och sätta upp det i taket. Normalt så finns det redan förberett ett takbeslag i de flesta bostäder. Det kan dock skilja sig mellan olika hus och lägenheter så se hur det ser ut just där du bor.

Koppla fast sladdarna

När beslaget är på plats är det dags att koppla fast sladdarna som hör till din belysning. Du kan även behöva ta bort en del av plasten på vissa av sladdarna. Här kan det vara bra att be om hjälp om du känner dig lite osäker. Du kan även använda en skruvmejsel för att få allt på plats.

Sätt upp din taklampa och glödlampan

Om beslag och alla sladdar är på plats kan du skruva upp din taklampa. Försäkra dig om att lampan verkligen sätter fast ordentligt så den inte ramlar ner. Sedan återstår det bara att sätta in glödlampa. Om du shoppar din inredning online kan du passa på att köpa glödlampor på samma gång. Sedan är det bara att kolla så lampan lyser.

När du väl har satt upp en taklampa första gången brukar det inte vara några problem att göra det igen. Se också till att du står stadigt på en pall eller stol så du inte snubblar eller ramlar ner.